White Line Disease


Af dyrlæge Bitten Kjær, Alsia Dyrehospital

White line disease er en sygdomstilstand i hestens hov, hvor der sker en nedbrydning og adskillelse af den hvide linie, der er en sammenføjning af lameller mellem sålen og hovvæggen.

Ved adskillelsen kan jord mv. pakke sig op i den hvide linie og svampe- og bakterierarter, der kan nedbryde hovens horn-væv, får derved gode vækstbetingelser. Under sygdomsforløbet bliver den hvide linie blødere og bredere og får en grålig grynet osteagtigt indhold. Hvis man banker på hoven kan man høre en hul lyd ved den løsnede hovvæg.

Betegnelsen white line disease er misledende, da tilstanden ofte strækker sig op mod kronranden indvendigt langs hovvæggen og ikke kun begrænser sig til sålen. Tilstanden starter fra bunden af hoven og arbejder sig op. Typisk starter løsningen i tå-regionen.

Der findes ikke en enkelt underliggende årsag til sygdommen, men den kan skyldes flere faktorer så som kronisk laminitis (forfangenhed), forkert miljø (både meget vådt og meget tørt), næringsstofmangel, manglende hovpleje samt mekanisk ubalance i hoven.

Behandling af tilstanden kræver, at det hovvæg der er løst/hult skæres bort, så nyt rask horn-væv kan vokse frem. Det kan kræve at et større stykke hov fjernes. Hesten bør så vidt det er muligt for eftertiden have sko på for at hindre at nyt materiale kan pakke sig op i den hvide linie. Alternativt forbindes hoven for at beskytte de lameller hvorfra syg hovvæg er fjernet. Det er vigtigt at hesten får korrekt fodertilskud af spormineraler deriblandt biotin for at kunne danne ny hovvæg. Hesten skal holdes i en ren tør stald.

Løsningen af hovvæggen gør, at den mekaniske støtte i hoven svækkes og det kan føre til hovbensrotation med deraf følgende symptomer der minder om forfangenhed.billedet forestiller hoven på hesten